Werelderfgoed Schokland

Tijdloos mysterie

Archeologiedag Schokland

Archeologiedag Schokland

Ontdek het verborgen verleden van Werelderfgoed Schokland. Midden in de Noordoostpolder ligt een mysterie: het voormalige eiland Schokland. Een plek tussen land en water, waar eeuwenlang mensen woonden. Altijd in strijd met de natuur.

Waar kan je de archeologie beter beleven dan op Werelderfgoed Schokland? Dit voormalige eiland is een archeologisch monument en zit vol met prachtige bodemschatten.

Kom dit beleven op zondag 15 oktober. Dan is er een buitengewoon archeologie-programma.

Museum Schokland

Workshop archeoloog onderzoek

Wil jij eens met eigen ogen bewonderen en beluisteren hoe een archeoloog te werk gaat? Dat kan! 

Archeoloog Geuch de Boer geeft uitleg over het doen van archeologisch onderzoek. Hij zet grondboringen en kijkt, samen met jou, hoe de bodem van Schokland is opgebouwd. Verder vertelt hij over de archeologische sporen in de grond. Ook over de bijzondere vondst die onlangs is ontdekt. 

Deze (kinder-)lezing is in het Museumkerkje. En wordt gedurende de dag drie keer verzorgd.

Er zijn doorlopend knutsel-kinderworkshops en er staat er een informatiestand van AWN (Landelijke vereniging voor amateurarcheologen) bij het Museum met een aantal archeologische vondsten.

Bezoekerscentrum De Gesteentetuin 

Beleef de steentijd. Zie hoe mensen duizenden jaren geleden leefden. Met demonstraties potten kleien en houtbewerking met steentijdgereedschap. Luister naar de uitleg, klei je eigen potje of hak zelf eens met een bijl van bot.

Verder kun je hier schatgraven, de archeologie-scherven-puzzel doen of stenen laten zagen met een speciale zaagmachine. Zo kun je de geschiedenis van de steen achterhalen. Neem je eigen steen mee of koop er één in het bezoekerscentrum. 

Archeologie-ticket

Met een speciale archeologiedag-ticket krijg je toegang tot: 

• Museum Schokland 

• Activiteiten van bezoekerscentrum De Gesteentetuin  

• Vervoer tussen bezoekerscentrum en Museum

Klokhuisuitzending Schokland

Het Klokhuis maakte een Schokland-archeologie-uitzending.

Bekijk hier de film van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed​ over Schokland.