Werelderfgoed Schokland

Tijdloos mysterie

Dagexcursie P. van der Lijn Reservaat

Dagexcursie P. van der Lijn Reservaat

Midden in het Urkerbos ligt een uniek en voor mensen afgesloten gebied; het geologisch reservaat ‘P. van der Lijn’. In het reservaat bewaart het Flevo-landschap zeer oude zwerfstenen die na de laatste tijd zijn achtergebleven. Ook dit jaar opent Het Flevo-landschap de deuren van deze bijzondere plek voor slechts een klein aantal mensen.

Toen de Noordoostpolder droog viel, bleek er ten noorden van Urk een uniek morenelandschap te liggen met ontelbare grote en kleine zwerfstenen. Een stukje hiervan wordt door Het Flevo-landschap ‘bewaard’ in dit reservaat, genoemd naar de nestor van de amateurgeologie Pieter van der Lijn.

De dag begint met een inleiding in de Gesteentetuin op Schokland. Zwerfstenen uit het Urkerbos zijn hier naar toe gebracht en waar een ‘miniatuur’ Van der Lijn reservaat is ingericht. Na de lunch wordt er een bezoek gebracht aan het Van der Lijn reservaat. De afsluiting vindt plaats aan de zeedijk in Urk, bij het vissersmonument, waar zwerfstenen gebruikt zijn bij het aanleggen van de dijk.

Dagprogramma

10.00 uur: Ontvangst in bezoekerscentrum De Gesteentetuin. Een gids van het Flevo-landschap geeft een rondleiding en de geologische inleiding.

12.30 uur: lunch in Gesteentetuin

13.00 uur - Bezoek aan het Van der Lijn reservaat – uitleg over de geologische fenomenen, zoals de twee soorten keileem, bijzondere zwerfstenen en andere geologische hoogstandjes: keienvloertjes, Trollebrood, gletsjerkrassen en wat niet al meer. Ook de problemen rond het behoud van het reservaat komen aan de orde. 

15.00 uur - Bezoek aan de zeedijk in Urk bij het vissersmonument - gebruikte zwerfstenen in de dijk en met wat geluk een blik op de Ommelebommele steen (waar de babies vandaan komen) in de voormalige Zuiderzee.

15.30 uur - afsluiting met koffie of een andere verfrissing aan de haven (eigen kosten).

meer informatie en reserveren