Werelderfgoed Schokland

Tijdloos mysterie

Wandelexcursie Archeologie van Schokland

Wandelexcursie Archeologie van Schokland

Kavel P14 op Schokland is de belangrijkste prehistorische kavel. Tijdens de excursie wordt meer verteld over de bijzondere resten die gevonden zijn en die nog in de grond verborgen zitten.

Wat er nu nog op de noordelijke helft van het het voormalige eiland Schokland is te zien, zijn de in 2004 gerestaureerde havenkom, de gereconstrueerde middeleeuwse terpen en dijkjes en twee gebouwen. Het ene gebouw is de Misthoorn, het andere De Lichtwachter dat tegenwoordig dienst doet als vergader- en ontmoetingsruimte. 

De noordelijke helft van het voormalige eiland herbergt nog een verrassing. Op de aangrenzende kavel P14 zijn in 1985 tot ieders verbazing voetstappen gevonden van mensen die ongeveer 6300 jaar geleden leefden aan de oevers van wat nu de Overijsselse Vecht heet. Er zijn zoveel restanten van bewoning teruggevonden, dat zelfs het bouwplan van de huizen kon worden gereconstrueerd. Mede hierdoor heeft Schokland de UNESCO Werelderfgoedstatus gekregen.

De excursie zal begonnen worden met een interessante presentatie over dit gebied. Hierna zullen we vanaf bezoekerscentrum De Gesteentetuin naar dit bijzondere gebied lopen en wordt er meer verteld over de bijzondere resten die gevonden zijn en die nog in de grond verborgen zitten. Je krijgt een indruk van wat de opgravingen op kavel P14, direct ten oosten van Schokland, hebben opgeleverd.

Meer informatie en reserveren