Werelderfgoed Schokland

Tijdloos mysterie

Expositie: Ontdek de geheimen van een eiland op 't droge

Expositie: Ontdek de geheimen van een eiland op 't droge

Kinderen ontdekken de geheimen van het voormalige eiland in de Zuiderzee in de nieuwe presentatie. Er zijn vijf speciale interactieve presentaties waarbij ze aan de slag gaan als archeoloog of dijkbouwer.

In de expositie gaat de bezoeker letterlijk op ontdekking door de geschiedenis van het gebied Schokland. De bezoeker bewandelt een tijdspad vanaf het ontstaan in de voorlaatste ijstijd, ontdekt alles over 10.000 jaar bewoningsgeschiedenis, het zware eilandleven en de strijd tegen het water. De presentatie sluit af bij het moment toen Schokland uiteindelijk, na de drooglegging, een eiland op het droge we

Museum Schokland beheert een bijzondere geologische en archeologische collectie. In de nieuwe presentatie heeft deze een prominente plek gekregen. Uniek zijn de 4000 jaar oude voetafdrukken van een volwassen persoon en een kind.  Zij behoren tot één van de oudste voetafdrukken van Europa. 

Nieuw in de expositie zijn de vele doe-dingen voor kinderen. Zij kunnen aan de slag als een archeoloog, of bedenken als dijkwerker hoe het wassende water tegen te houden. Een echte paalworm op sterk water valt ook in de smaak bij de jonge bezoekers. Paalworm, onbewust meegebracht door de VOC schepen, was een groot probleem voor de houten zeewering rondom het eiland. 

Bijzonder is de interactieve zandbak. De kleuren geven een hoogtekaart weer en veranderen als er bergen of kuilen worden gemaakt. Het water lijkt te stromen waar de grond zakt. Kinderen kunnen het eiland maken, maar ook een dijk doorbreken en zien op deze manier waar het water doorheen gaat stromen. Het idee over deze bijzondere zandbak is afkomstig uit de game-industrie.

website van museum schokland