Werelderfgoed Schokland

Tijdloos mysterie

Locatietheater Koning van het Grasland

Locatietheater Koning van het Grasland

Op "De Zuidert" op Werelderfgoed Schokland speelt Toneelgroep Jan Vos de toneelvoorstelling "Koning van het Grasland"

Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij.

Koning van het Grasland, het nieuwe stuk van Tjeerd Bischoff, gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. We zien de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop. Het stuk wordt gespeeld in een mobiel theater in het open veld, met uitzicht op het landschap. Koning van het Grasland is een idee van David Lelieveld (Pier21) en wordt gemaakt door het artistieke team van de voorstelling Mansholt. De productie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het burgerinitiatief Kening fan è Greide.

meer informatie

Toneelgroep Jan Vos brengt toneel op locatie, over mensen die proberen te leven en te overleven in een sterk veranderende wereld. We tonen de complexe werkelijkheid van individuele mensen die schuilgaat achter statistieken, rapporten, beleidsvoornemens en krantenkoppen.

Onze stukken ontstaan niet op de beruchte zolderkamertjes.
We trekken er op uit, vinden inspiratie in de wereld om ons heen en gaan het gesprek aan met maatschappelijke organisaties, denkers, specialisten en ervaringsdeskundigen. Samen met hen brengen we de krachten in kaart die er rondom een bepaald thema spelen,
en vertalen die naar persoonlijke verhalen.

We spelen onze voorstellingen op locaties die passen bij de gekozen thematiek. We plaatsen onze verhalen midden in de realiteit en bereiken daarmee de mensen waar het in ons werk om draait. Zo spelen we Koning van het Grasland, en eerder ook Mansholt, op boerderijen, voor een publiek van boeren en andere plattelandsbewoners.