Werelderfgoed Schokland

Luisterroutes Schokland

Luisterroutes Schokland

​Op Schokland is de zee weer te horen. Locatietheater Prins te Paard maakte twee luisterroutes die je meenemen over de Noordpunt of over de Zuidpunt van het voormalige eiland. Onderweg hoor je verhalen over 150 jaar geleden; toen het eiland ontruimd werd.

De Schokkers braken hun huizen af en laadden ze op hun schuiten. Maar het gaat ook over paalworm, een onverwacht bakje koffie bij de lichtwachter en een mangrovebos in Nederland. Anna Enquist draagt een gedicht voor en Erwin Kroll doet voor deze ene keer voorspellingen voor de zeer lange termijn. En dat alles met zeegeluid.

Beide luisterroutes zijn te beluisteren via de links op deze pagina (of via SoundCloud, de MP3-spelers zijn niet meer beschikbaar). De wandelingen kunnen op eigen tempo gelopen worden.

Informatie over de route en achtergrondinformatie


Luisterroute Schokland Noord

Een paar wijzigingen t.a.v. de gesproken tekst van route Noord:

01 De oranje slagboom is nu een blauwe afsluitpaal, die tegenwoordig open staat. Met behulp van de kaart zal dit geen probleem opleveren.

02 + 09 De houten slagboom is een blauwe afsluitpaal. Ook hier geldt dat dit met behulp van de kaart geen probleem zal opleveren.

03 naar 04 lopen en van 04 naar 05 lopen, het grasgedeelte kan soms wat hoog zijn.


Luisterroute Schokland Zuid

Een paar wijzigingen t.a.v. de gesproken tekst van route Zuid:

04 Het bankje langs het pad is weggehaald. U komt hier op het punt waar het betonfietspad weer uitkomt boven bij het karrenspoor.

In de tekst wordt verwezen naar Lakenvelderkoeien. Dit zijn nu Herefordkoeien.


Rondleidingen Schokland

In de slottekst wordt gezegd dat Natuurlijk Schokland rondleidingen verzorgd. Deze organisatie heet nu Toerisme Schokland (zie toerismeschokland.nl). Museum Schokland verzorgt rondleidingen in het museum. Regelmatig verzorgt het Flevo-landschap excursies op de noordkant van Schokland.