Werelderfgoed Schokland

Tijdloos mysterie

Schokland herdenkingsmunt

Schokland herdenkingsmunt

Op 16 augustus heeft de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) het Schokland Vijfje onthuld. Deze typisch Nederlandse herdenkingsmunt staat symbool voor de Nederlandse strijd tegen het water en is de zevende uitgifte in de serie ‘Nederlands Werelderfgoed’ (2012-2021). Doel van de serie is meer aandacht te vragen voor de tien werelderfgoederen van Nederland, waaronder Schokland. Prinses Marilène verricht de eerste officiële slag tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2018 op 8 september in Schokland

Met het Schokland Vijfje wil de KNM het voormalige eiland Schokland in de Noordoostpolder in de schijnwerpers zetten. Door de eeuwen heen was Schokland een mysterie: soms land, soms eiland en soms moeras. Ondanks de armoede en constante dreiging van het water, woonden er eeuwenlang mensen. Toen Schokland tijdens de stormvloed van 1825 slachtoffer werd van de woeste Zuiderzee, kwam alles onder water te staan. Het watergeweld vernielde meer dan twee kilometer aan zeedijk en de vuurtoren op de Zuidpunt. Tijdens de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 veranderde Schokland in een vier kilometer lang eiland op het droge. Sinds 1995 staat de locatie op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het ontwerp

De herdenkingsmunt is ontworpen door de Duitse kunstenaar Katrin Korfmann, woonachtig in Amsterdam. Korfmann haalde haar inspiratie uit het polderlandschap, een weerspiegeling van de Nederlandse relatie tussen mens en water en de maakbaarheid van het land. Op de ene kant van de munt staat een polderlandschap met wegen en sloten afgebeeld, dat de omtrek van het voormalige eiland omlijst. Op de andere kant van de munt staat een portret van de Koning. Het portret is een vrije lijntekening, abstract maar herkenbaar, en volgt de stijl van het landschap op de keerzijde. Zowel het landschap als het portret komen omhoog, evenals de iconen en letters ten opzichte van het omgevende land. Dit is een verwijzing naar het vroegere, boven de Zuiderzee uitstekende eiland. Voor de typografie werkte Korfmann samen met Céline Hurka.

Ceremoniële eerste slag door Prinses Marilène

Volgens de conservator van Schokland, Henk Kloosterman, blijkt dat veel Nederlanders niet weten wat Schokland is, dat het Werelderfgoed is en waar het voor staat, namelijk de strijd tegen en het leven met water. Om aandacht te vragen voor het Werelderfgoed Schokland zal Prinses Marilène op 8 september tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2018 de historische slingerpers bedienen en de eerste munt slaan tijdens de ceremoniële slag.

Om de belangrijke geschiedenis van Schokland nog meer onder de aandacht te brengen, opent de Koninklijke Nederlandse Munt samen met de Nederlandse Spoorwegen op 23 augustus tot en met 8 september de pop-upstore ‘Bestemming Schokland’ op Utrecht CS. Hier krijgen de dagelijks186.000 reizigers 15 dagen de kans om het mysterie van Schokland in 4D te beleven met een VR-bril. Bekijk ook de video over het Schokland Vijfje.