Werelderfgoed Schokland

Tijdloos mysterie

Verleden, heden en toekomst in één wandeling

Verleden, heden en toekomst in één wandeling

Tijdens deze luisterroute ontmoet je de Schokkernazaten, boeren op en rond Schokland en andere betrokkenen. Allen met een eigen verhaal.

Theateronderneming Prins te Paard uit de Noordoostpolder maakte voor Het Flevo-landschap twee luisterroutes met een theatraal tintje. Tijdens de luisterroute wandel je met een mp3-speler en een routekaartje over Schokland. Eén route voert je over de Zuidpunt van het eiland; een belevenis waarbij dit eenzaamste stukje land van de vroegere Zuiderzee weer gaat leven. De andere wandeling begint en eindigt in de Gesteentetuin. Deze route volgt ook de koers van de schepen van weleer op weg naar de veilige haven van Oud-Emmeloord. Alleen nu loop je 3,5 meter lager dan zij destijds voeren.

Geluidsfragmenten uit het verleden

Op beide routes worden anekdotes, feiten en fictie over de ontruiming van het eiland afgewisseld met geluidsfragmenten of verhalen uit het heden. Hoe was het toen om op de beschutte rede voor anker te liggen terwijl de wind in het scheepswant giert? En hoe is het nu, om als akkerbouwer je ploeg krom te trekken op een in de zeebodem achtergebleven scheepsanker? Wat hebben eeuwenoude stenen ons te vertellen over het Schokland van 1859? Wat voorspelt de inklinkende veenbodem ons als het gaat over ónze strijd tegen het water? Is het waar dat de Zuidpunt bevolkt werd door heksen die de motketel beroerden? En hoe voelt het om even bij te komen op een bankje dat precies staat op de plek van de voormalige lichtwachterwoning?

Foto: Het Flevo-landschap