Ontdek

Werelderfgoed Schokland

Op Werelderfgoed Schokland is de strijd tegen het water nog altijd voelbaar. Het eiland op het droge is ongeveer vier kilometer lang en ligt middenin het jonge polderlandschap.

Een eeuwenoud verleden, gewoon voor het oprapen

Een verlaten eiland in een weids, vlak landschap. Een haven op het droge, waar ooit de Zuiderzee heer en meester was. Op Werelderfgoed Schokland ligt een eeuwenoud verleden klaar om ontdekt te worden. Wandel in de voetsporen van onze voorouders langs bloeiende graslanden en wel 10.000 jaar oude sporen van menselijk leven. Duik in de geschiedenis van onze aarde in het museum. Of ga aan de slag als een echte archeoloog.

Het hele eiland ontdekken?

Begin bij De Gesteentetuin!

Begin het bezoek in de Gesteentetuin en verken van daaruit het hele eiland. Verscholen in het Schokkerbos, vind je het bezoekerscentrum. Van daaruit zijn er avontuurlijke rugzakroutes, leuke wandel- en fietsroutes en excursies die je het hele eiland laten zien. In de expositie is van alles te ontdekken over de geschiedenis van stenen en de aarde. En de kijk- en doezolder is een echte aanrader voor kinderen. Zij kunnen trouwens ook buiten hun hart ophalen tussen de miljoenen jaren oude zwerfstenen en het Schokkerbos.

Meteen de geschiedenis induiken?

Begin bij Museum Schokland!

Centraal op het voormalige eiland ligt Museum Schokland op terp De Middelbuurt, op een steenworp afstand van De Gesteentetuin. De houten zeewering is al van ver te zien en het karakteristieke kerkje bij het museum is nog altijd een baken in het nieuwe land, dat ooit de drukbevaren Zuiderzee was.

De vaste presentatie van het museum neemt je mee in een reis van de ijstijd tot nu. De bijzondere archeologische vondsten maken de geschiedenis tastbaar. Dwalend door de eeuwen komt het verhaal tot leven. Eilandbewoners vertellen over hun thuishaven, die zij uiteindelijk noodgedwongen moesten verlaten. Jonge bezoekers kunnen zelf aan de slag als archeoloog of dijkbouwer.

Voormalige eiland

De verlaten haven van Emmeloord op de noordpunt en de ruïne van de Kerk van Ens op het uiterste zuidelijke puntje, markeren wat ooit een piepklein stukje land in de Zuiderzee was. Een bijzonder gebied, met zijn oorsprong in de voorlaatste ijstijd en ruim 10.000 jaar bewoningsgeschiedenis. Schokland is een icoon van het waterverhaal van Nederland en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Cultuur, natuur en archeologie

Op Schokland is een wereld aan cultuurhistorie, archeologie en natuur te ontdekken en beleven voor jong en oud. Dat kan te voet of op de fiets. En er is meer dan genoeg gelegenheid om onderweg even tot rust te komen in bijvoorbeeld het bezoekerscentrum bij De Gesteentetuin of in het Museumrestaurant. In de Museumwinkel kun je terecht voor een mooi aandenken of cadeautje.