Werelderfgoed Schokland

Tijdloos mysterie

Toen & Nu | 25 jaar Werelderfgoed Schokland

Toen & Nu | 25 jaar Werelderfgoed Schokland

25 jaar Werelderfgoed Schokland: fotoserie Toen en Nu

Werelderfgoed Schokland is 25 jaar UNESCO Werelderfgoed. In deze coronatijd besteden we vooral online aandacht aan dit jubileum. Uit de archieven van Het Flevo-landschap en Museum Schokland maakten we daarom een bijzondere selectie foto's: foto’s van vroeger gekoppeld aan hoe het nu is. Benieuwd hoe Schokland is veranderd? De serie Toen en Nu verschijnt op de social media van Werelderfgoed Schokland: Facebook, Twitter en Instagram. De volledige foto's vind je op deze website.

De serie is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Noordoostpolder, Het Flevo-landschap en Museum Schokland.

Haven van Emmeloord

Schokland is 25 jaar Unesco Werelderfgoed. Deze stille weken nemen we je graag mee op reis door de tijd op en rond Schokland. We beginnen met de haven van Emmeloord, die ook na de ontruiming van Schokland in 1859 nog decennia dienst heeft gedaan als toevluchtsoort voor schippers op de Zuiderzee en het IJsselmeer en nu een haven in het polderland is.

Natuur op Schokland

Twee bijzondere foto's: een smal eiland in zee en thans een voormalig eiland middenin de Noordoostpolder. De unieke status van Schokland wordt ondersteund door bijzonder natuur op en rond het eiland, van bos tot moeras. Voor mens en dier een oase van rust en ruimte. Ook een mooie foto gemaakt op Schokland? Tag Werelderfgoed Schokland of mail naar info@schokland.nl en wie weet delen wij de foto op onze kanalen!

Oostkant Schokland

Klotste het water vroeger tegen het eiland, in de droge polder zakt het voormalige eiland in rap tempo weg. Om de bodemdaling te stoppen en de archeologische schatten in de bodem te conserveren, is ruim 15 jaar gelden aan de oostkant een moeraszone aangelegd. Hier komen vogels als watersnip en lepelaar, libellen en de rugstreeppad voor. Welke soorten kenmerken Schokland voor jou?

Haven van Emmeloord

Als in de negentiende eeuw het toerisme in Nederland opbloeit, wordt ook het eiland Schokland een vrijetijdsbestemming. Kwamen bezoekers vroeger met een veerboot of zeilschip, nu zijn dat de auto, bus of fiets. Jaarlijks brengen duizenden toeristen, uit alle windstreken, een bezoek aan het voormalige eiland. Wanneer was jij voor het laatst op Schokland?

De kerk op de Middelbuurt

De Enserkerk werd in 1834 gebouwd ter vervanging van een in 1717 gebouwde kerk. Destijds een ontmoetingsplaats middenin het terpdorp Middelbuurt, tegenwoordig onderdeel van Museum Schokland. In de kerk en de aanliggende pastoriewoning zijn wisseltentoonstellingen te zien. Ook zijn er met regelmaat concerten, workshops en lezingen. De Enserkerk is een van de weinige gebouwen die overeind bleven staan na de ontruiming van Schokland in 1859. Wat is jouw favoriete spot op het museumterrein?

Zuidpunt Schokland

Op de contouren van het voormalige eiland zijn bomen geplant. In het ondergrondse rivierduin bij de zuidpunt, onder de akkers, liggen nog meer bijzondere archeologische waarden. Om deze beter te beschermen is ook hier een natte natuurzone voorzien, zie www.nieuwenatuurschokland.nl.

Scheepswrak bij Schokland

Eens was Schokland een eiland middenin de Zuiderzee. Deze binnenzee werd druk bevaren, tijdens de florerende Hanzesteden en later als aanvaarroute naar Amsterdam. Bij de inpoldering van de Zuiderzee werden veel vondsten gedaan, die ons meer over deze perioden vertellen. Kun jij je een voorstelling maken van de Zuiderzee?

Landbouw op Schokland

Op en rond het eiland liggen nog verschillende landbouwpercelen. Intensieve landbouw heeft hier plaatsgemaakt voor kleinschaliger teelten en begrazing.