Antwoorden speurtocht Beleef Schokland

Heb je het hele eiland verkend? Alle beelden gezien en verhalen geluisterd? Ook de Schokkerdans gedaan? We vertellen je hier meer over de antwoorden. 

Vraag 1

Harm Smit leerde als kind op Schokland al alle vissers en schippers kennen. Later had hij verschillende beroepen tegelijk: havenmeester, postbeambte, telefoonhouder, veldwachter en directeur van de visafslag. Daar passeerden haring, bot en aal. Op die laatste, aal viste hij zelf ook.

Alen paren in de Sargassoo Zee bij Cuba. De kleine bevruchte eicel drijven ze met de stroom mee over de Atlantische Oceaan. Als babypaling (glasaal)  zwemmen ze de rivieren op en o.a. het IJsselmeer in om uit te groeien tot  een volwassen aal. Vogels als reiger en aalscholver eten deze vis. 

Vraag 2

Wende was 4600 jaar geleden een van de eerste boeren in dit gebied. Ze verbouwde granen en groentes. Haar huis lag op een rivierduin langs de Vecht. Die stroomt in jouw tijd niet meer langs Schokland. Met haar kleine kano ging ze er vissen of op eendenjacht. Toen haar graf gevonden werd, zag haar schedel er nog heel goed uit. Een kunstenaar maakte haar gezicht opnieuw. Ze kreeg de naam Wende. Dat betekent reiziger en dat is ze nu ook: een reiziger uit de Steentijd die zich hier stil verbaast.

Vraag 3

Heb je je ooit afgevraagd waarom een lepelaar zo heet? Hij is namelijk de hele dag aan het lepelen. Daarom verblijft hij zo graag in de moerasnatuur. Op zijn hoge poten waad hij door het ondiepe water langs de oevers, in een slootje of door het moeras. Bij het zoeken naar eten opent hij zijn snavel een stukje en beweeg het uiteinde nee-schuddend door het water. Als hij een garnaal, salamander of stekelbaarsje voelt, klapt onmiddellijk zijn snavel dicht.

Als je goed kijkt, zie je dat zijn snavel op een pollepel lijkt. Op de bolle onderkanten zitten zeer gevoelige organen. Een lepelaar voelt zijn prooien dus. Handig in het modderige water.

Vraag 4

Klaasje Hendriksen Diender groeide op in Emmeloord op Schokland, en trouwde daar toen ze 25 was met Albert Toeter, een schipper en koopman. Ze kregen zeven kinderen. De oudste twee werden geboren op Schokland, de vijf daarna in Vollenhove. Dat was omdat de koning in 1859 besloot dat Schokland geheel ontruimd moest worden. De armoede en honger onder de Schokkers was te groot. De overstromingen lieten telkens een spoor van vernieling, doden en gewonden achter. Dat, en het steeds maar wegspoelend land, werd een te hoog risico. 

Vraag 5

Wolven zijn jagers. Ze eten bijvoorbeeld konijnen of reeën. Maar geen van de andere dieren die op land leven jaagt op de wolf. De wolf staat dus helemaal bovenaan de voedselketen. Het enige roofdier dat ze hebben te vrezen, is de mens.