Fiets de Zuiderzee eilandenroute

Aan de rand van de voormalige Zuiderzee vind je het UNESCO Werelderfgoed Schokland en Urk. Beide plaatsjes waren ooit eilanden, totdat de Noordoostpolder zo’n 75 jaar geleden werd ingepolderd. Deze fietsroute neemt je mee over Schokland en Urk én langs Nagele, het dorp met een unieke ontwerpgeschiedenis. Een perfecte combinatie van natuur, cultuurhistorie en architectuur met als resultaat een verrassende fietstocht.

UNESCO Werelderfgoed Schokland
Het startpunt van deze fietsroute ligt bij Museum Schokland. Hier kom je meer te weten over de historie van het gebied. Schokland behoort tot het UNESCO Werelderfgoed en het staat symbool voor het Nederlandse leven met het water. Je vindt er sporen van menselijke bewoning die dateren van meer dan 10.000 jaar terug. Het is een plek tussen land en water, middenin de Noordoostpolder, die rijk is aan archeologische bodemschatten.

Vissersplaats Urk
Vanuit Schokland fiets je langs de rand van het Ketelmeer naar Urk. Even verderop bij de haven vind je het gezellige centrum van het vissersplaatje Urk. Neem plaats op een terrasje en bewonder het uitzicht onder het genot van een hapje en een drankje. Vervolgens fiets je door naar het museumdorp Nagele. Daarna fiets je verder door de Noordoostpolder naar het eindpunt op Schokland.

Nagele
Nagele is volledig ontworpen door architecten uit de kunstenaarsbeweging ‘De Stijl’. Architecten als Gerrit Rietveld en Aldo van Eyck behoorden tot deze groep. Kenmerkend voor Nagele zijn de rechte lijnen die overal terugkomen in het dorp. Er is veel gebruik gemaakt van moderne materialen zoals beton en glas. Kenmerkend voor het dorp zijn de platte daken van alle huizen en gebouwen.

Handige informatie

Deze fietsroute is totaal 42 kilometer lang en gaat via de fietsknooppunten: 75-47-85-39-68-02-36-25-86-77-16-01-11-56-94-26-10-52-98-37-21-87-37-75

Fiets huren
Geen fiets bij de hand? Bij Museum Schokland zijn fietsen te huur. De huurprijs is € 2,50 per fiets/per uur. Reserveren is wel zo slim want er is een beperkt aantal fietsen.